• <h3>Dzień szarlotki/ Projekt współpracy SMAKI III</h3> w Skułach

    Dzień szarlotki/ Projekt współpracy SMAKI III

    w Skułach
  • <h3>III Turniej Piłki Siatkowej Drużyn Amatorskich</h3> w Radziejowicach

    III Turniej Piłki Siatkowej Drużyn Amatorskich

    w Radziejowicach
  • <h3>I miejsce w kategorii: człowiek i jego pasja- Mariusz Sztompka</h3> Konkurs foto 2013

    I miejsce w kategorii: człowiek i jego pasja- Mariusz Sztompka

    Konkurs foto 2013
  • <h3>Dzień szarlotki 2013</h3> w Musułach

    Dzień szarlotki 2013

    w Musułach
  • <h3>Chełmonalia 2014</h3> w Kuklówce

    Chełmonalia 2014

    w Kuklówce
  • <h3>I miejsce i Grand Prix w kat.życie codzienne- Katarzyna Stachurska</h3> Konkurs foto 2014

    I miejsce i Grand Prix w kat.życie codzienne- Katarzyna Stachurska

    Konkurs foto 2014
  • <h3>Rajd rowerowy "Śladami Józefa Chełmońskiego"</h3> 2013

    Rajd rowerowy "Śladami Józefa Chełmońskiego"

    2013
  • <h3>Chełmonalia 2013</h3> w Sochaczewie

    Chełmonalia 2013

    w Sochaczewie
  • <h3>Turniej piłki nożnej</h3> w Bartoszówce 2013

    Turniej piłki nożnej

    w Bartoszówce 2013
  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ NA ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ NA ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ NA ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ NA ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

dzisiaj jest: sobota, 5 grudzień 2020 imieniny: Sabiny, Krystyny, Edyty

MAPA INTERAKTYWNA

PRZEJDŹ DO MAPY

CO CIEKAWEGO W TERENIE


Projekt współpracy „Smaki łączą regiony”- Festiwal smaków
W dniach 17-19 czerwca przystąpiliśmy do realizacji długo przygotowywanego, wraz z sześcioma LGD projektu współpracy „Smaki łączą regiony”. Lokalne Grupy tj. nasza oraz Echo Puszczy Bolimowskiej z Mazowsza, Światowid z Wielkopolski, Puszcza Białowieska z Podlasia zostały zaproszone do realizacji projektu przez gospodarzy tj. LGD Dolinę Raby i Gościniec 4 Żywiołów na swój teren Małopolski. Pierwszego dnia po przyjeździe do Wiśnicza, powitani przez przedstawicieli LGD „Dolina Raby”, zostaliśmy zaproszeni na zwiedzanie zamku i kolację gdzie mieliśmy okazję się przedstawić i poznać z pozostałymi uczestnikami projektu. Zamek w Wiśniczu nie został wybrany przypadkowo. Tam właśnie powstała pierwsza książka kulinarna w języku polskim „Compedium Ferculorum albo zebranie potraw „ Stanisława Czarnieckiego.
Zgodnie z planem nasze Stowarzyszenie na Festiwalu smaków startować miało w 6 kategoriach potraw:
1.Pierwsze danie- Rosół z karpia
2.Drugie danie - Gęś marynowana w rozmarynie i jałowcu nadziewana pęczakiem i wątróbką
3.Chłodnik
4.Chleb
5.Smarowidła i dodatki do chleba
6.Deser - rogaliki i orzeszki
LGD Ziemia Chełmońskiego do projektu zaprosiło:
-Koło Gospodyń Wiejskich Holendry Baranowskie z Gminy Baranów – Grażynę Wilanowską, Katarzynę Pindor, Elżbietę Banaszek,

Jadwigę Pindor, Jolantę Kieliszek. Panie przygotowały smarowidła w postaci masełek smakowych, smalec z pieczarkami, domowym sposobem zrobiony ser żółty, twarożek, ogórki małosolne, rogaliki i ciasteczka tzw. „orzeszki” a przede wszystkim podjęły się przygotowania dekoracji naszego stoiska.
-Hotel Palatium – reprezentowany przez Panią Monikę Fila. Kucharz kuchni hotelowej przygotował gęsinę z kaszą na drugie danie
-Karczmę Bukówka- reprezentowaną przez Pana Macieja Waszczuka przygotowała chłodnik
-Gospodarstwo rybne -Elżbieta i Waldemar Leśniak którzy zaprezentować mieli swój przepis na rosół z karpia
oraz mieszkańców naszych Gmin:
• Ewę Ładyńską i Andrzeja Pomianowskiego którzy mieli okazję poddać ocenie własnoręcznie wypiekany wspaniałej jakości chleb na zakwasie.
•Genowefę Wacławek
•Stefana Wacławek
•Sylwię Rokosz
•Dorota Tyszkowska- kierownik biura LGD
•Zofia Owczarek- członek zarządu LGD
•Magda Podsiadły- członek zarządu LGD
Miejscem naszego zakwaterowania i przygotowywania naszych mazowieckich potraw tradycyjnych był teren Zespołu Szkół Gastronomicznych w Dąbrowicy.
W sobotę od wczesnych godzin porannych w pracowniach gastronomicznych przystąpiono do wielkiego gotowania potraw, które były prezentowane na Biesiadzie Regionalnej tego samego dnia jak również w niedzielę na Jarmarku Świętojańskim w
Lanckoronie.
Konkurs w kategorii „rosołu” przeprowadzony został podczas sobotniej biesiady. Bezkonkurencyjny okazał się rosół naszych sąsiadów również z Mazowsza tj. LGD Echo Puszczy Bolimowskiej, podany z makaronem radziwiłłowskim któremu miejsce musiał ustąpić również smaczny rosół wielkopolski od „Światowida”. Całkowitym zaskoczeniem jednak okazał się rosół z karpia zaserwowany przez naszych przedstawicieli Panią Elę i Waldka Leśniaków z Ojrzanowa ( Gmina Żabia Wola). Nie pachniał rybą, nie smakował rybą i gdyby nikt nie wiedział z czego został ugotowany, mógłby zaskoczyć niejednego wytrawnego smakosza. Gratulujemy i chylimy czoła przed potrawą uznana przez znawców kuchni tradycyjnej i tylko szkoda, że tak mało kto wie o tym w Gminie Żabia Wola.
Po przeprowadzeniu konkursu, prezentacji potraw i degustacji przygotowanych specjałów przygotowanych również na niedzielę rozpoczęła się część nieoficjalna zakończona spotkaniem z przedstawicielami wszystkich zaproszonych LGD przy muzyce Kapeli Ludowej „Łapanowianie”.
Gościem specjalnym projektu był redaktor naczelny portalu www.potrawyregionalne.pl Leszek Horwat oraz „Jasia Fasolowa” czyli Janina Molek z Tropia, która słynie z wyrafinowanego kunsztu gotowania oraz potraw z tzw. „Pięknego Jasia z Doliny Dunajca” fasoli zarejestrowanej na liście produktów tradycyjnych MRiRW.
Zaskoczeniem było nie rozstrzyganie konkursu kulinarnego w konkurencji chleba- rozczarowani byliśmy wszyscy ale pocieszeniem było to, że chleb na zakwasie Pani Ewy i Andrzeja smakował wyśmienicie i okazał się wspaniałym podkładem do degustacji wszelkich dodatków przygotowanych przez Panie z KGW.

W niedzielę z rana każde stowarzyszenie przygotowało własne stoisko na którym prezentowane były potrawy przygotowane dzień wcześniej. Dodatkowo promowaliśmy nasz region rozdając krówki „Chełmonki” oraz Paluchy Baranowskie produkowane przez Firmę Manless z Baranowa.
Ostatni już dzień projektu zapoczątkowało „Forum Smaków - seminarium prezentujące działania podejmowane przez różne LGD w kierunku wsparcia rozwoju produktu lokalnego” z udziałem przedstawicieli lokalnych władz oraz ekspertów zajmujących się lokalnymi kulinariami podczas którego Pani Dorota Tyszkowska (Kierownik Biura) przedstawiła prezentację na temat przygotowanych przez nas potraw..
W czasie gdy w siedzibie LGD „Gościniec 4 Żywiołów” odbywała się konferencja na temat produktu tradycyjnego na Rynku rozpoczęto degustację przygotowanych dzień wcześniej dań.
Niełatwe zadanie stanęło przed jury gdyż do degustacji przedstawiono ponad 40 potraw i produktów, w czterech kategoriach: smarowidło, zupa, drugie danie i deser. Jury w składzie: Olga Gałek, Zofia Oszacka (wójt Lanckorony), Elżbieta Tomczyk-Miczka (Małopolska Organizacja Turystyczna), Leszek Horwat – przewodniczący (redaktor naczelny portalu potrawy regionalne.pl), Paweł Szczęśniak (restauracja „Guliwer”), Jan Wacławski (wójt Stryszowa), Wacław Wądolny (wójt Mucharza),
po ponad godzinnej debacie postanowili przyznać w kategorii:
Rosół:
I miejsce – rosół z kury zielononóżki z makaronem radziwiłłowskim- LGD Echo Puszczy Bolimowskiej
II miejsce – rosół wielkopolski – LGD Światowid
wyróżnienie – rosół z karpia – Państwo Elżbieta i Waldemar Leśniakowie – LGD Ziemia Chełmońskiego

Smarowidło:
I miejsce – smalec LGD „Dolina Raby” (przygotowany przez KGW z Grabia),
II miejsce – zestaw smarowideł i dodatków do chleba – Koło Gospodyń Wiejskich Holendry Baranowskie ( Gmina Baranów) –LGD

„Ziemia Chełmońskiego”,
wyróżnienie – zestaw smalców „Gościniec 4 Żywiołów”;
Zupa:
I miejsce – chłodnik -przgotowany przez Karczmę Bukówka - LGD „Ziemia Chełmońskiego”,
II miejsce – Chrzanówka LGD „Gościeniec 4 Żywiołów”,
wyróżnienie – rosół z kluseczkami LGD „Dolina Raby” (przygotowany przez KGW z Olchawy);
Drugie danie:
I miejsce - gęsina z kaszą tj. gęś marynowana w rozmarynie i jałowcu nadziewana pęczakiem i wątróbką przygotowaną przez Hotel Palatium- LGD "Ziemia Chełomońskiego",
II miejsce - szynka w cieście LGD "Echo Puszczy Bolimowskiej",
wyróżnienie - kluski LGD "Puszcza Białowieska"
Deser:
I miejsce – „Marcinek” LGD Puszcza Białowieska”,
II miejsce – placek z rabarbarem LGD „Światowid”,
wyróżnienie zestaw ciast dawnych LGD „Dolina Raby” (przygotowany przez KGW z Grabia).

Natomiast „Lanckoroński Aniołek Potraw Regionalnych” trafił do LGD „Światowid” za anielski smak wielkopolskich zrazów z kaszą i burakami.
Po konkursie odbył się koncert kapeli folkowej „Transkapela”, który porwał publiczność w świat folkloru.
Potrawy kuchni mazowieckiej cieszyły się wielkim uznaniem wśród gości jarmarku. Nasza gęsina i chłodnik były niekwestionowanym zwycięzcą wśród jurorów. Szczególną uwagę zwróciła na siebie gęsina, tak rzadko pojawiający się drób na naszych stołach którego jesteśmy największym eksporterem w Europie. Marynowane w ziołach mięso w postaci rolady nadziewanej kaszą i wątróbką podane z buraczkami wylansowane przez kucharza z Hotelu Palatium Pana Niemojewskiego cieszyło się największym zainteresowaniem. Chłodnik był równie smakowity szczególnie jako zupa najodpowiedniejsza na tą porę roku zachęcająca smakiem, przepięknym kolorem jak i bogactwem witamin. Wszystkie potrawy serwowane na naszym stoisku pobudzały zmysły i zachęcały do degustacji odwiedzających stoisko, czego dowodem było szybkie zniknięcie sporych zapasów jakie zawieźliśmy do Lanckorony. Miłą niespodzianką dla nas było zebranie przez przedstawicieli z naszej Ziemi Chełmońskiego największej ilości laurów co świadczy o dużym potencjale i być może zachęci do odwiedzania gości nie tylko z Małopolski do szukania smaków zapamiętanych w Lanckoronie. Być może kolejny projekt współpracy „Smaki łączą regiony” w związku z zebraniem największych zaszczytów przez grupy z Mazowsza ( LGD Ziemia Chełmońskiego i LGD Echo Puszczy Bolimowskiej”)
odbędzie się właśnie tutaj.

Serdecznie gratulujemy!

GALERIA...

obraz

obraz

obraz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Projekt "Smaki łączą regiony"


Głównym celem projektu jest wypromowanie potraw regionalnych z obszaru działania LGD Bioracych udział w projekcie, wymiana doświadczeń oraz aktywizacja społeczności lokalnej.

Uczestnikami projektu współpracy są:
- Stowarzysznie LGD "Dolina Raby"
- Stowarzyszenie LGD "Gościniec 4 Żywiołów"
- Stowarzyszenie "Bursztynowy Pasaż"
- Stowarzyszenie LGD "Echo Puszczy Bolimowskiej"
- Fundacja LGD - "Naszyjnik Północy"
- Stowarzyszenie LGD "Ziemia Chełmońskiego"

Wszystkie grupy wraz ze swoimi przedstawicielami maja za zadanie zaprezentowanie wybranych potraw podczas Jarmarku
Świętojańskiego w dniu 19 czerwca 2011r. Podczas Jarmarku będzie można skosztować potraw regionalnych z pomorza, mazowsza
oraz małopolski. Ostatecznym elementem projektu będzie ulotka zawierająca informacje o poszczególnych lokalnych Grupach Działania oraz o
przedstawionych przez nich potrawach.

Wczytywanie

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

ZAPRASZAMY!


BIULETYN KWARTALNY