Siódmy już raz Stowarzyszenie LGD „Ziemia Chełmońskiego” zorganizowało „Dzień Szarlotki”. Tym razem impreza odbyła się na terenie Ochotniczej Straży Pożarnej w Skułach. Pomimo zmiany miejsca w imprezie wzięło udział min 700 osób. Liczbę uczestników imprezy szacujemy na podstawie wydanych przez „Kawiarenkę pod jabłonką” porcji szarlotki.
Jak co roku ogłosiliśmy konkurs na najsmaczniejszą szarlotkę wśród mieszkańców i dzieci. Konkursowe szarlotki były przyjmowane od godz.12: 00. Łącznie do konkursu zgłoszono 34 szarlotki w kategorii „open” oraz 21 szarlotek w kategorii „małe co nieco z jabłuszka”.
Skład komisji konkursu Szarlotki:
Decyzją komisji na najlepszą szarlotkę w kategorii „open”
I miejsce zajęła Magdalena Izak
II miejsce zajęła Elena Niedźwiecka
II miejsce zajęła Jadwiga Samul
III miejsce zajął Eliza Karpacka
Wyróżnienie otrzymali:
- LGD Dolina Raby
-Katarzyna Nowowiejska
Natomiast w kategorii „małe co nieco z jabłuszka”:
I miejsce zajęła Szkoła Podstawowa w Radziejowicach
II miejsce Piotruś Nowowiejski
III miejsce zajęła Laura Hys
Wszystkie pozostałe dzieci które przyniosły swoje małe co nieco z jabłuszka otrzymały wyróżnienia.
Podczas imprezy każdy mógł skorzystać z dobrodziejstw „Kawiarenki pod jabłonką”, w której za symboliczną opłatą mógł zakupić kawę, herbatę oraz ciasta z konkursu na najsmaczniejszą szarlotkę z wszystkich kategorii. Podczas całej imprezy prowadzona była akcja zbiórki pieniędzy na rzecz potrzebujących czworonogów. W tym roku zebraliśmy kwotę 5 359,40zł. Zebrane datki zostały przekazane na ręce Pani Marzeny Sidor weterynarz w Żabiej Woli.
Tegoroczna impreza ubogacona została zasadniczo przez udział sześciu partnerów projektu współpracy Festiwal Smaków III. Festiwal został realizowany w ramach działania 421”Wdrażanie projektów współpracy” Programu Leader Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Partnerami projektu który był koordynowany tym razem przez LGD „Ziemia Chełmońskiego”( koordynatora głównego Dorotę Tyszkowską) były :
z Małopolski
-Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Wadoviana"- współkoordynator – Agnieszka Ogiegło
-Stowarzyszenie LGD "Dolina Raby"- współkoordynator-Patryk Paszkot
z Mazowsza
- Lokalna Grupa Działania "Echo Puszczy Bolimowskiej" – współkoordynator-Katarzyna Niewczs
- Stowarzyszenie "Kraina Kwitnących Sadów"-współkoordynator- Agata Perzyna
-Stowarzyszenie Perły Mazowsza - Lokalna Grupa Działania-współkoordynator- Marcin Kiliański
Uczestnicy projektu współpracy już od piątku gościli na naszym terenie. Uroczyste powitanie przy współudziale występu Zespołu Tańca Ludowego Radlanie z Gimnazjum w Józefinie miało miejsce w malowniczej sielskiej Zagrodzie Ojrzanów. Gospodarz powitał wszystkich trunkami z gospodarstwa i zabrał chętnych na zwiedzanie swojego gospodarstwa, dorzecza rzeki Utraty i uroczyska Lasu Młochowskiego. Po spacerze nasi goście biesiadowali mając okazję pokosztować smakołyków przygotowanych przez gospodarzy jak również zaproszonych lokalnych przedsiębiorców i rolników.
Degustowane były przygotowane przez gospodarza:
- podpiwek, wina i soki oraz
- sery kozie, duszona jagnięcina z warzywami, sałatki z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym oraz ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Dodatkowo:
Lokalny przedsiębiorca Pan Marcin Rybicki do degustacji dostarczył sprzedawane tylko w swoim sklepie „U Ryby” jasne piwo pasteryzowane - Piwo Rozalińskie.
Wyróżnieni w I edycji Festiwalu Smaków w kategorii rosoły Państwo Leśniakowie również z Ojrzanowa przynieśli do degustacji rosół z karpia oraz zebrane na swojej plantacji maliny .
Smakołykami w postaci wędzonego karpia oraz karasia i okonia w zalewie octowej uraczył gości Pan Piotr Dec prowadzący gospodarstwo i smażalnie ryb w swoim gospodarstwie rybnym w Grzegorzewicach ( Gmina Żabia Wola).
Celem projektu współpracy w którym brało udział Az 6 Stowarzyszeń było zaprezentowanie swojego terenu działania w szczególności poprzez swoje lokalne tradycje kulinarne.
W sobotę od rana do godziny 15.00 po OSP Skuły krzątały się 52 osoby aby zdążyć przygotować potrawy które miała ocenić komisja konkursowa Festiwalu Smaków III.
W skład komisji wchodzili:
-Jolanta Nowak- lokalny przedsiębiorca (usługi cateringowe) z Józefiny
-Jarek Łuczak- mistrz cukiernictwa i właściciel Cukierni „Gucio” z Kalisza
- Stanisław Pacholski- kucharz -Studio Kreatywnego Gotowania z Warszawy
Konkurs kulinarny został przeprowadzony w 5 kategoriach
Tematem przewodnim festiwalu smaków były potrawy na bazie lokalnych produktów i lokalne przepisy. Tak więc w niedzielę podczas imprezy można było popróbować smakołyków przygotowanych przez przedstawicieli partnerów projektu współpracy.
W konkursie Festiwalu Smaków III w klasyfikacji ogólnej
I miejsce zajęła LGD Wadowiana za zupę ziemniaczaną z kurdybankiem, pieczeń z sarny z zapiekaną kaszą gryczaną z warzywami, szarlotkę, sok z pigwy oraz za jabłko w słoiku
II miejsce zajęła LGD Ziemia Chełmońskiego za schab z dzika w jarzynach skąpany z pęczakiem żubrowym i podgrzybkami z patelni, chłodnik z rakami, szarlotkę, wino z Gospodarstwa rolnego w Dwórznie oraz za okonia marynowanego w ziołach z dżemem z moreli, lawendy i mięty
III miejsce zajęła LGD Dolina Raby za zupę krem z dyni, roladkę z sarniny faszerowaną mięsem z kuropatwy z dodatkiem kaszy gryczanej, puree z buraczków i sosem z jałowca, za szarlotkę z dodatkiem jabłka zapiekanego z orzechami i karmelizowanym cukrem z sosem przygotowanym na bazie nalewki oraz susz z owoców i sałatkę wielowarzywną z rydzami.
IV miejsce zajęła LGD Perły Mazowsza za flaki wołowe ze świeżymi grzybami, polędwicę z jelenia z sosem imbirowo gruszkowym podaną na puree truflowym i karmelizowanymi buraczkami, jabłko duszone oraz poncz
V miejsce zajęło LGD Echo Puszczy Bolimoweskiej za rosół z bażantów z makaronem domowym, kluski śląskie z gulaszem z dzika z warzywami, ciasto biszkoptowe z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną z posypka czekoladową oraz za grzybki marynowane i napój jabłkowo- jeżynowy
VI miejsce zajęło LGD Kraina Kwitnących Sadów za rosół z bażanta z kluskami, gulasz z dziczyzny z kasza gryczana palona i ogórkiem małosolnym, dżem truskawkowy, borówkowy z gruszką podany z chlebem z domowego wypieku oraz napój „Niebo w gębie Perzynów”
Stowarzyszenie LGD „Ziemia Chełmońskiego” reprezentowane było przez :
W trakcie imprezy można było uczestniczyć w różnego rodzaju warsztatach rękodzielniczych i konkursach, wziąć udział w pokazie kulinarnym prowadzonym przez Jacka Nawrockiego, obejrzeć występ zespołu ludowego Radlanie oraz układy tańca brzucha prezentowane przez zespół Imbir i Qamar przygotowane pod okiem instruktorki Małgorzaty Pszczółkowskiej (pseudonim Maya- www.mayabellydance.pl).
Dostępne było również podczas całej imprezy stoisko gdzie zasięgnąć można było porad dietetyczki Pani Beaty Mońka.
Imprezę uświetniały swoimi stoiskami również osoby prezentujące własnoręcznie wykonane wyroby artystyczne takie jak: dekoracyjne kompozycje, biżuterię, ceramikę, pluszowe zwierzaki, itp. Znaleźć można było również stoiska z domowym chlebem, zdrową żywnością jak również corocznie przygotowane przez nas powidła.
Dziękujemy wszystkim za przybycie i liczmy na równie liczną frekwencję na kolejnych naszych imprezach.
Dziękujemy naszym sponsorom, którzy ufundowali nagrody w konkursie na najlepsza szarlotkę oraz małe co nieco z jabłuszka, tj firmie:
-MPM AGD S.A. z Milanówka
- Firmie Kosmetycznej AVON
- Gabinetowi Urody PASJA i właścicielce Karolinie Szefler-Kozińska z Książenic
- Elenie Niedźwieckiej
-Andrzejowi Kopeć
- FISKARS
Dziękujemy również Panu Wiesławowi Zakrzewskiemu z Kuklówki Zarzecznej za dostarczenie na degustację serów oraz Panu Wiesławowi Gosinowi z Dwórzna za dostarczenie win z gospodarstwa na Festiwal Smaków III.
Swoje podziękowania kierujemy również wolontariuszom:
Marzenie Sidor, Agacie Kowara, Magdzie Sawickiej, Izie Wicińskiej, Grzegorzowi Wicińskiemy,
Oraz młodzieży: Karolinie Narojczyk, Nataszy Narojczyk, Zuzi Kowara, Michalinie Niedziela, Zuzi Tyszkowskiej, Zuzi Janoś
tekst: Dorota Tyszkowska
ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU
ZAPRASZAMY!