• <h3>Dzień szarlotki/ Projekt współpracy SMAKI III</h3> w Skułach

    Dzień szarlotki/ Projekt współpracy SMAKI III

    w Skułach
  • <h3>III Turniej Piłki Siatkowej Drużyn Amatorskich</h3> w Radziejowicach

    III Turniej Piłki Siatkowej Drużyn Amatorskich

    w Radziejowicach
  • <h3>I miejsce w kategorii: człowiek i jego pasja- Mariusz Sztompka</h3> Konkurs foto 2013

    I miejsce w kategorii: człowiek i jego pasja- Mariusz Sztompka

    Konkurs foto 2013
  • <h3>Dzień szarlotki 2013</h3> w Musułach

    Dzień szarlotki 2013

    w Musułach
  • <h3>Chełmonalia 2014</h3> w Kuklówce

    Chełmonalia 2014

    w Kuklówce
  • <h3>I miejsce i Grand Prix w kat.życie codzienne- Katarzyna Stachurska</h3> Konkurs foto 2014

    I miejsce i Grand Prix w kat.życie codzienne- Katarzyna Stachurska

    Konkurs foto 2014
  • <h3>Rajd rowerowy "Śladami Józefa Chełmońskiego"</h3> 2013

    Rajd rowerowy "Śladami Józefa Chełmońskiego"

    2013
  • <h3>Chełmonalia 2013</h3> w Sochaczewie

    Chełmonalia 2013

    w Sochaczewie
  • <h3>Turniej piłki nożnej</h3> w Bartoszówce 2013

    Turniej piłki nożnej

    w Bartoszówce 2013
  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ na ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ NA ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ NA ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

  • <h3>ZŁOTA JESIEŃ NA ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO</h3>

    ZŁOTA JESIEŃ NA ZIEMI CHEŁMOŃSKIEGO

dzisiaj jest: niedziela, 23 luty 2020 imieniny: Romany, Damiana, Polikarpa

MAPA INTERAKTYWNA

PRZEJDŹ DO MAPY

CO CIEKAWEGO W TERENIE


Siódmy już  raz  Stowarzyszenie  LGD  „Ziemia Chełmońskiego” zorganizowało  „Dzień Szarlotki”. Tym razem impreza  odbyła  się na terenie Ochotniczej Straży Pożarnej  w Skułach. Pomimo zmiany miejsca w imprezie wzięło udział  min 700 osób. Liczbę  uczestników  imprezy szacujemy  na   podstawie wydanych przez  „Kawiarenkę  pod  jabłonką”  porcji  szarlotki. 

 

 

 

 

Jak co roku ogłosiliśmy konkurs na najsmaczniejszą szarlotkę wśród mieszkańców i dzieci. Konkursowe szarlotki były przyjmowane od godz.12: 00. Łącznie do konkursu zgłoszono 34  szarlotki w kategorii „open” oraz 21 szarlotek w kategorii „małe co nieco z jabłuszka”.

Skład komisji konkursu Szarlotki:

  1. Anna Stańczyk
  2. Natasza Narojczyk
  3. Gizela Kochanowska
  4. Iwona Opaczyńska
  5. Ksiądz Sławek ze Skuł
  6. Wacław Świdlicki

 

Decyzją komisji na najlepszą szarlotkę w kategorii „open”

I miejsce  zajęła Magdalena Izak

II miejsce zajęła Elena Niedźwiecka

II miejsce zajęła Jadwiga Samul

III miejsce zajął Eliza Karpacka

 

Wyróżnienie otrzymali:

- LGD Dolina Raby

-Katarzyna Nowowiejska

 

Natomiast w kategorii „małe co nieco z jabłuszka”:

I miejsce zajęła Szkoła Podstawowa w Radziejowicach

II miejsce Piotruś Nowowiejski

III miejsce zajęła Laura Hys

Wszystkie pozostałe dzieci które przyniosły swoje małe co nieco z jabłuszka otrzymały wyróżnienia.

Podczas imprezy każdy mógł skorzystać z dobrodziejstw „Kawiarenki pod jabłonką”, w której za symboliczną opłatą mógł zakupić kawę, herbatę oraz ciasta z konkursu na najsmaczniejszą szarlotkę z wszystkich kategorii. Podczas  całej imprezy prowadzona była akcja zbiórki pieniędzy na rzecz potrzebujących czworonogów.  W tym roku zebraliśmy kwotę 5 359,40zł. Zebrane datki zostały przekazane na ręce Pani Marzeny Sidor weterynarz w Żabiej Woli.

 Tegoroczna  impreza   ubogacona  została  zasadniczo  przez   udział  sześciu partnerów  projektu  współpracy  Festiwal  Smaków  III.  Festiwal został  realizowany  w  ramach  działania  421”Wdrażanie  projektów  współpracy” Programu  Leader  Programu  Rozwoju  Obszarów  Wiejskich  na  lata  2007-2013.

Partnerami  projektu   który  był   koordynowany tym   razem przez  LGD  „Ziemia  Chełmońskiego”( koordynatora głównego  Dorotę  Tyszkowską) były :

z Małopolski

-Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Wadoviana"- współkoordynator – Agnieszka  Ogiegło

-Stowarzyszenie LGD "Dolina Raby"- współkoordynator-Patryk  Paszkot

 z  Mazowsza

-  Lokalna Grupa Działania "Echo Puszczy Bolimowskiej" – współkoordynator-Katarzyna Niewczs

- Stowarzyszenie "Kraina Kwitnących Sadów"-współkoordynator- Agata Perzyna


-Stowarzyszenie Perły Mazowsza - Lokalna Grupa Działania-współkoordynator- Marcin Kiliański

 

 Uczestnicy   projektu  współpracy już   od  piątku gościli  na  naszym    terenie. Uroczyste  powitanie  przy  współudziale  występu  Zespołu Tańca Ludowego  Radlanie z  Gimnazjum  w  Józefinie miało  miejsce w malowniczej  sielskiej  Zagrodzie  Ojrzanów.  Gospodarz  powitał  wszystkich trunkami  z  gospodarstwa  i  zabrał  chętnych  na  zwiedzanie  swojego  gospodarstwa,  dorzecza  rzeki  Utraty  i uroczyska  Lasu  Młochowskiego.  Po  spacerze nasi  goście  biesiadowali  mając  okazję pokosztować  smakołyków przygotowanych  przez  gospodarzy jak  również  zaproszonych  lokalnych  przedsiębiorców i rolników.

 Degustowane  były  przygotowane  przez  gospodarza:

 - podpiwek,  wina   i  soki  oraz

- sery  kozie, duszona  jagnięcina z  warzywami,  sałatki  z  tłoczonym  na  zimno  olejem  rzepakowym oraz  ciasto drożdżowe  ze  śliwkami.

 

Dodatkowo:

 Lokalny  przedsiębiorca  Pan   Marcin  Rybicki do  degustacji  dostarczył   sprzedawane  tylko w  swoim  sklepie „U Ryby” jasne  piwo  pasteryzowane -   Piwo  Rozalińskie.
 Wyróżnieni  w  I  edycji  Festiwalu  Smaków w  kategorii rosoły   Państwo  Leśniakowie również   z  Ojrzanowa  przynieśli  do  degustacji  rosół  z  karpia  oraz   zebrane  na  swojej  plantacji  maliny .

Smakołykami  w   postaci  wędzonego  karpia  oraz  karasia i  okonia  w  zalewie  octowej  uraczył  gości  Pan  Piotr  Dec  prowadzący  gospodarstwo   i  smażalnie ryb  w  swoim  gospodarstwie  rybnym  w  Grzegorzewicach ( Gmina  Żabia  Wola).

Celem  projektu  współpracy  w  którym   brało  udział  Az  6  Stowarzyszeń   było  zaprezentowanie swojego  terenu działania  w  szczególności  poprzez   swoje   lokalne  tradycje  kulinarne.

 W  sobotę  od  rana  do  godziny  15.00  po  OSP  Skuły  krzątały  się  52  osoby  aby  zdążyć   przygotować   potrawy  które  miała  ocenić  komisja konkursowa  Festiwalu  Smaków III.

 

W skład komisji wchodzili:

-Jolanta Nowak- lokalny przedsiębiorca (usługi cateringowe) z Józefiny

-Jarek Łuczak-  mistrz  cukiernictwa  i właściciel Cukierni „Gucio” z Kalisza

- Stanisław Pacholski- kucharz -Studio Kreatywnego Gotowania z  Warszawy

Konkurs   kulinarny   został  przeprowadzony w  5  kategoriach  

  1. zupa
  2. II danie-dziczyzna
  3.  deser ciasto
  4. napój
  5. rarytas ze słoika

Tematem przewodnim festiwalu smaków były potrawy na bazie lokalnych produktów i  lokalne  przepisy. Tak więc w niedzielę podczas imprezy można było popróbować smakołyków przygotowanych przez przedstawicieli  partnerów  projektu  współpracy.

W konkursie  Festiwalu  Smaków  III  w  klasyfikacji  ogólnej

I miejsce zajęła LGD Wadowiana za zupę ziemniaczaną z kurdybankiem, pieczeń z sarny z zapiekaną kaszą gryczaną z warzywami, szarlotkę, sok z pigwy oraz za jabłko w słoiku

II miejsce zajęła LGD Ziemia Chełmońskiego za schab z dzika w jarzynach skąpany z pęczakiem żubrowym i podgrzybkami z patelni, chłodnik z rakami, szarlotkę, wino z Gospodarstwa  rolnego  w  Dwórznie oraz za okonia marynowanego w ziołach z dżemem z moreli, lawendy i mięty

III miejsce zajęła LGD Dolina Raby za zupę krem z dyni, roladkę z sarniny faszerowaną mięsem z kuropatwy z dodatkiem kaszy gryczanej, puree z buraczków i sosem z jałowca, za szarlotkę z dodatkiem jabłka zapiekanego z orzechami i karmelizowanym cukrem z sosem przygotowanym na bazie nalewki oraz susz z owoców i sałatkę wielowarzywną z rydzami.

 IV miejsce zajęła LGD Perły Mazowsza za flaki wołowe ze świeżymi grzybami, polędwicę z jelenia z sosem imbirowo gruszkowym podaną na puree truflowym i karmelizowanymi buraczkami, jabłko duszone oraz poncz

V miejsce zajęło LGD Echo Puszczy Bolimoweskiej za rosół z bażantów z makaronem domowym, kluski śląskie z gulaszem z dzika z warzywami, ciasto biszkoptowe z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną z posypka czekoladową oraz za grzybki marynowane i napój jabłkowo- jeżynowy

VI miejsce zajęło LGD Kraina Kwitnących Sadów za rosół z bażanta z kluskami, gulasz z dziczyzny z kasza gryczana palona i ogórkiem małosolnym, dżem truskawkowy, borówkowy z gruszką podany z chlebem z domowego wypieku oraz napój „Niebo w gębie Perzynów”

 

Stowarzyszenie  LGD  „Ziemia Chełmońskiego”  reprezentowane  było  przez :

  1. Adama Szwondra – Restauracja  „Smaki  Dzieciństwa” – osoba  odpowiedzialna  za  przygotowanie  dania  z  dziczyzny
  2. Grażynę  Jałgos-Dębską  z  Opyp – Prezes  Stowarzyszenia  Sołtysów  Mazowsza i „ Nasze  Opypy”-  pomoc  w  przygotowaniu  dania  z   dziczyzny
  3. Maję Winiarską-  Czajkowską  - sołtyska  z  Opyp i  członek  Stowarzyszenia „ Nasze  Opypy”- pomoc  w  przygotowaniu  dania  z   dziczyzny
  4. Piotra  Deca– Gospodarstwo Rolno Rybackie Ekofarm -Smażalnia  ryb w   Grzegorzewicach- osoba  odpowiedzialna  za  przygotowanie  zupy  oraz  przetworu  w  słoiku

 

  1. Martę  Krasna –Kornak – Blog  Kulinarny  Ziemi Chełmońskiego- oprawa i  dekoracje  stoiska  degustacyjnego
  2. Elizę  Kujawę  – mieszkanka  Żabiej  Woli – osoba   odpowiedzialna  za   przygotowanie  przetworów -dżemu z  moreli z  lawendą   i  mięta  oraz   dekoracji
  3. Alicję  Zduńczyk – mieszkanka  Grodziska Maz.- osoba  odpowiedzialna  za  przygotowanie ciasta   na  konkurs-  ciasta  zielonka z  malinką 
  4. Agnieszkę  Koźbieł – mieszkanka  Skuł- osoba  odpowiedzialna  za  przygotowanie ciasta szarlotki   na  konkurs
  5. Wiesław  Gowin – Gospodarstwo  Rolne-  Dwórzno – osoba  odpowiedzialna  za   dostarczenie wina w  własnej  winnicy  oraz  plantacji  malin do  konkursu  i na  degustację podczas  Dnia  Szarlotki
  6. Anię  Krajewską- mieszkanka Petrykoz -osoba   odpowiedzialna  za   przygotowanie  przetworów- galaretek  z  derenia , jagody kamczackiej,  róży w  syropie, dżemu  z  marchewki
  7. Justynę  Wodnicką-  chleb razowy  wieloziarnisty  na  zakwasie  do  degustacji   dżemów

 

W trakcie imprezy można było uczestniczyć w  różnego  rodzaju  warsztatach rękodzielniczych  i  konkursach,  wziąć  udział w pokazie kulinarnym prowadzonym przez Jacka Nawrockiego, obejrzeć występ zespołu ludowego Radlanie oraz układy  tańca brzucha prezentowane przez zespół Imbir i  Qamar przygotowane pod okiem instruktorki Małgorzaty Pszczółkowskiej (pseudonim Maya- www.mayabellydance.pl).

 Dostępne  było  również  podczas  całej   imprezy  stoisko  gdzie  zasięgnąć  można  było  porad  dietetyczki  Pani  Beaty  Mońka.

Imprezę uświetniały swoimi stoiskami również osoby prezentujące własnoręcznie wykonane wyroby artystyczne takie jak: dekoracyjne kompozycje, biżuterię, ceramikę, pluszowe zwierzaki, itp. Znaleźć można było również stoiska z domowym chlebem, zdrową żywnością jak również corocznie przygotowane przez nas powidła.

 

 

 

Dziękujemy wszystkim za przybycie i liczmy na równie liczną frekwencję na kolejnych naszych imprezach.

 

Dziękujemy naszym sponsorom, którzy ufundowali nagrody w konkursie na najlepsza szarlotkę oraz małe co nieco z jabłuszka, tj firmie:

-MPM AGD S.A. z Milanówka

- Firmie  Kosmetycznej  AVON

- Gabinetowi Urody PASJA i właścicielce Karolinie Szefler-Kozińska z Książenic

 

- Elenie Niedźwieckiej

-Andrzejowi Kopeć

 

- FISKARS

 

Dziękujemy również Panu Wiesławowi Zakrzewskiemu z Kuklówki Zarzecznej za dostarczenie na degustację serów oraz Panu Wiesławowi Gosinowi z Dwórzna za dostarczenie win z gospodarstwa na Festiwal Smaków III.

 

Swoje podziękowania kierujemy również wolontariuszom:

Marzenie Sidor, Agacie Kowara, Magdzie Sawickiej, Izie Wicińskiej, Grzegorzowi Wicińskiemy,

Oraz młodzieży: Karolinie Narojczyk, Nataszy Narojczyk, Zuzi Kowara, Michalinie Niedziela, Zuzi Tyszkowskiej, Zuzi Janoś

 

tekst:  Dorota Tyszkowska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wczytywanie

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

ZAPRASZAMY!


BIULETYN KWARTALNY